Pensiunea Sfantul Nicolae

Alunis, Prahova

By on mai 29, 2015

Atestată din 1612, în vremea lui Radu Voievod, localitatea Aluniș se întinde pe o suprafață de 2678 ha, în partea central-nordică a județului Prahova,  în zona depresionară a dealurilor subcarpatice, la o altitudine cuprinsă între 450 m și 500 m.

Pe o lungime de aproape 10 km, de la vest la est, localitatea este străbătută de pârâul Aluniș împreună cu cei peste zece afluenți ai săi iar pe dealurile înalte se îndind pădurile seculare de foioase.

Liniștea și frumusețea zonei pot fi un loc excelent pentru iesirea din cotidian, mai ales că distanțele până la marile orase nu sunt mari, localitatea Aluniș fiind situată la 12 km de Slănic, 15 de Câmpina, 16 de Vălenii de Munte, 25 de Plopeni, 40 de Ploiești și 100 de București.Booking.com

Cum Internetul de mare viteză, televiziunea prin cablu și satelit, telefonia fixă și cea mobilă sunt prezente, Aluniș poate fi o zona de relaxare și pentru cei care nu pot renunța niciun moment la aceste lucruri, pensiunile din zonă oferindu-vă confortul care vă va face să reveniți.

Pensiunea Sfântul Nicolae vă pune la dispoziție șase camere duble, fiecare având baie proprie, TV, încălzire centrală și Wi-Fi. Obiectivele turistice din zonă sunt nenumărate iar printre ele amintim minele de sare și lacurile sărate din Slănic. Pe lângă meciurile de Airsoft din pădurea din vecinătate, putem organiza concursuri de TIR Airsoft, tenis de câmp sau de masă, rummy, șah, table, monopoly, minifotbal sau chiar fotbal pe teren mare.

Când spătarul Mihai Cantacuzino află de existența unui zăcământ de sare în regiunea Slănic, Prahova, acesta cumpără moșia Slănic în anii 1685 și 1694. Prima exploatare a avut loc în anul 1688 pe Valea Verde iar între anii 1689 și 1694, se deschid exploatările de la Baia Baciului. În anul 1713, Cantacuzino donează moșia Slănic, împreună cu ocnele de sare, Mănăstirii Colțea din București. În 1912 se introduce iluminatul electric în mina Mihai iar din 1913 se modernizează metoda de exploatare a sării, folosinduse haveze și explozibil pentru derocare, eliminând astfel metodele manuale de tăiere a zăcământului de sare. În 1943 se trece la o nouă exploatare, mina Unirea, aflată sub minele Mihai și Carol. Mai multe informații aici.

Lacul Baia Baciului este un monument al naturii, fiind cel mai mare lac din stațiunea Slănic, Prahova. Cu o adâncime de 15m, mineralizarea maximă este de 108,938g săruri/l, totodată având și un strat de nămol cu o grosime de 1.30m, compoziția chimică a acestuia cuprinzând substanțe minerale, precum sulfați, nitrați, sodiu, magneziu, potasiu, calciu sau fier, precum și reduse cantități de substanțe organice. Baia Baciului are o suprafață de 6100mp, pe marginea lacului fiind amenajate plaje pentru helioterapie. În incinta ștrandului se mai află Lacul Miresei, cu o suprafață de 1300mp, o adâncime de 32m și grad de salinitate 260g săruri/l și Baia Porcilor, cu o suprafață de 1500mp, adâncime de 1m și salinitate între 130 și 260g săruri/l.

Baia Roșie este poate cel mai cochet loc din Slănic, resortul oferind clienților trei vile, cu un total de 48 de camere duble și un apartament. Complexul este complet modernizat și dispune de numeroase facilități cum ar fi ștrand cu izvor captat de apă sărată, piscină cu apă dulce în cascadă, jacuzzi, teren de sport, loc de joacă pentru copii sau sală de conferințe.

După investiții de aproximativ 3 milioane de Euro între anii 2008 și 2010, Baia Verde este un parc balnear ce se întinde pe o suprafață de trei hectare, cuprinzând cabinete medicale, sală pentru activități recreative, sau un amfiteatru în aer liber. De asemenea, complexul mai dispune de un spațiu de agrement, de 1600mp, incluzând un patinoar, două piscine și terase.

Cu o suprafață de aproximativ 1500mp, nămolul din Baia Porcilor este recunoscut pentru calitățile sale terapeutice. Amplasată în complexul Baia Baciului, are are o adâncime de doar 1m și un grad de salinitate de 260g/l.

Fiind găzduit de Casa Cămărășiei din Slănic, clădire monument istoric construit la începutul secolului al XVIII-lea, Muzeul Sării prezintă etapele  și metodele extracției sării, de la începuturi, până în zilele noastre. Inaugurat în anul 2003, muzeul expune unelte, utilaje, documente privind istoria prelucrării sării, dar și cristale de sare și planșe geologice. Într-una din încăperi a fost reconstituit biroul cămărașului.

Cu excepția zilelor de luni, muzeul este deschis între orele 9:00 și 17:00.  

La 30 de minute de Mina Unirea, dincolo de pădurea de brazi, puteți regăsi izvorul Fântâna Rece. În anul 2011 a avut loc sfințirea troiței care veghează acest loc.

La 50km N de Ploiești, pe șoseaua Ploiești-Brasov, prin Vălenii de Munte-Cheia, pe raza comunei Izvoarele se află Mănăstirea Crasna, întemeiată la începutul secolului al XVIII-lea. Prima atestare documentară datează din anul 1745 iar zidirea actualei biserici a început în anul 1824, ca biserică pentru satul Băjenari, pictura fiind realizată între anii 1832-1834. Mai multe detalii, aici.

Din Aluniș se poate porni pe numeroase trasee, echipa AirsoftDrill cunoscând fiecare loc al acestei întinse și pitorești localități, dar și locuri superbe din localitățile vecine. Vă putem fi ghizi de weekend, atât pe trasee ce nu pot fi străbătute decât cu piciorul, dar și pe trasee lungi, dacă iubiți mersul pe bicicletă. Pentru microbiști, vă putem organiza meciuri de minifotbal, punându-vă la dispoziție o echipă cu care vă puteți distra sau chiar antrena, după preferințe.

Leave a Reply

  • (not be published)