Replici pentru Airsoft

By on martie 10, 2014

Armele folosite în Airsoft sunt imitații ale armelor de foc iar pentru a nu exista vreo confuzie, le vom numi replici.

Cea mai cunoscută clasificare a replicilor de Airsoft este cea în funcție de modul de propulsie a bilei. Astfel, replicile se pot clasifica în patru mari categorii:

Replici cu propulsie electrică – folosesc motoare alimentate de baterii reîncărcabile, pentru a acționa pistonul care propulsează bilele. Sunt posibile trei moduri de tragere, automat, burst (trei bile per tragere) sau semi-automat, de aici și numele Automatic Electric Guns (AEG). Acest tip de propulsie poate expulza bila cu o viteză de până la 198 m/s, cu o cadență ce variază între 100 și 1500 bile pe minut. Acest tip de replici au apărut în Japonia, prima replică AEG fiind dezvoltată de compania Toyo Marui, companie care de altfel domină în prezent această piață. Modelele AEG variază de la replica unui pistol la cea a unui aruncător de grenade.

AEG

Replici cu propulsie pe bază de gaz – sunt capabile să funcționeze atât în regim automat, cât și semi-automat. Sunt folosite mai multe tipuri de gaz, printre cele mai utilizate fiind CO2 (dioxid de carbon), “Green Gas” (propan cu mici cantități de lubrifiant siliconic) și “Red Gas”, cunoscut și sub denumirea de Freon22, mai eficient decât „Green Gas”, dar având costurile mai mari. Propulsia pe bază de gaz este întâlnită cel mai des în cazul replicilor de pistol, dar există și numeroase alte tipuri replici care folosesc această tehnologie.

Replici cu propulsie pe arc – folosesc ca propulsie energia stocată într-un arc. Funcționează în regim foc cu foc, jucătorul fiind nevoit să armeze înainte de fiecare lovitură. Replicile din această categorie sunt cunoscute și sub denumirea de replici „Spring” iar pe vreme rece pot fi mai eficiente decât cele cu propulsie electrică sau pe gaz. În ceea ce privește prețul, replicile din această categorie au un preț mai scăzut față de toate celelalte.

Replici cu propulsie hibridă – fac parte din noul val de replici Airsoft apărute pe piață. Sunt practic AEG-uri sau replici cu propulsie pe bază de gaz, dar o o doză de realism în plus. Totodată sunt mult mai puternice, utilizatorul simțind reculul produs la tragere, după fiecare foc, un cartuș gol fiind eliminat, sunetul și efectul de fum aducând un realism aparte.

De asemenea, există replici pentru antrenamentele autorităților, acestea fiind de o calitate superioară, așa cum sunt cele din gama Systema, dezvoltate de producătorul japonez Systema Engineering. Aceste replici sunt identice în dimensiune și greutate cu armele pe care le copiază.

[fotografie: wikipedia]

Leave a Reply

  • (not be published)